Ja fa tres anys que a l'Escola Rocaprevera vam iniciar el Projecte Arts. Els alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària reben les classes d'Educació Visual i Plàstica en llengua anglesa. Engrescats pels bons resultats obtinguts, aquest curs l'hem començat a introduir a l'ESO. Aquest bloc pretén ser un recull dels treballs més significatius realitzats pels alumnes, des de 1r de Primària fins a 4t d'ESO.
El nom del nostre bloc és un petit homenatge al gran pintor Vincent Van Gogh i a la seva extraordinària obra. Com podeu observar, el fons també està inspirat en les creacions de Gustav Klimt.
The students of 4rt made these original coasters to put glasses, cans and other drinks on them. Firstly, they drew some circles on a special plastic using a permanent marker. Secondly, they cut them with scissors. The next step was to take a little piece of modeling clay and roll it back and forth to create a snail. Then, they put the modeling clay between two plastic pieces and they pressed very hard using a rolling pin. Finally, they removed the excess modeling clay around the circles.
The students of 4rt made a composition called “Concentric Circles” by the Russian painter Kandinsky.
Wassily Kandinsky (1866 – 1944) was a Russian-French painter. His style of painting originally belonged to expressionism and he was one of the artists who gave shape to the abstract art in the early XX th century.
Students divided the paper into 6 squares and then draw concentric circles using a different color scheme for each square. More specifically, they used wax crayons for both the circles and the back part. Then, they varnished the composition to make it brighter and more colorful.
Les imatges ens poden explicar moltes coses. Hi ha artistes que han utilitzat les seves obres per parlar d'ells mateixos i de la seva història. Aquest és el cas de Frida Kahlo, una pintora mexicana que utilitzava la simbologia de les imatges per mostrar la seva vida i el seu sofriment.
Frida Kahlo - Autoretrat amb collaret d'espines
L'objectiu d'aquesta activitat és explicar qui som cadascú de nosaltres a partir de les imatges. Per això l'anomenarem "Autoretrat amb història". Aquesta activitat està basada en l'activitat anomenada "Un trocito de mi historia" del fantàstic bloc Educación Plástica con Mayalen , de Mayalen Piqueras.
Farem el següent:
Veurem el documental "Frida Kahlo, vida y tiempos" per tal de familiaritzar-nos amb la història d'aquesta genial pintora.
En el web "Los fans de Frida" podrem veure les seves obres i comprendre el seu significat.
Activitat plàstica "Autoretrat amb història": es tracta de realitzar un autoretrat utilitzant una fotografia i diferents elements plàstics en forma de collage que ens ajudin a saber qui ets i com ets. Abans de començar a retallar i pintar et caldrà PENSAR en tu mateix i la teva identitat. Per fer-ho, hauràs de fer 3 llistes amb les teves característiques:
Identitat a partir de l'estil: colors que t'agraden, roba (hippy, pijo, gòtic...), estils musicals (hip-hop, punk, heavy, rocker,...)
Identitat a partir dels objectes: els objectes més importants en la teva vida: mascotes, estris electrònics (ordinador, telèfon mòbil), instruments musicals, esports, llibres, llocs, habitacions, banderes, hobbies...
Identitat a partir d'un mateix: com ets físicament (color de la pell, del cabell, textura del cabell, colors dels ulls, ...), els teus desitjos, les teves il·lusions...
Aquestes llistes t'ajudaran a seleccionar el que t'agradaria ensenyar de tu en l'autorretrat.
Quan tinguis les tinguis, serà l'hora de pensar en la foto sobre la qual treballaràs. La foto l'hauràs de fer a casa i portar-la impresa a la classe següent. Ha de ser una foto que digui molt de tu, per tant, PENSA en: l'enquadrament, la postura que agafaràs, la mirada, la roba que portaràs, el pentinat, etc, etc, etc.
Aquí tens unes mostres per inspirar-te, extretes del bloc de Mayalen Piqueras i realitzades pels seus alumnes de 2n d'ESO:
Hem acabat les cortines de taps que aquests darrers dies hem elaborat a 4t d'ESO. Amb l'ajuda d'en Joan Constansó (gràcies, Joan!), el tècnic de manteniment de l'escola, les hem penjades a l'escala de l'edifici de secundària i a la del de primària. Esperem aportar una mica més de color i alegria ara que s'acosta la primavera!
A 2n d'ESO hem estat treballant el color. Com a exercici pràctic hem volgut reproduir l'obra d'Henri Matisse "Fenêtre à Collioure" utilitzant ceres. Matisse fou un dels creadors del Fauvisme, un moviment pictòric expressionista nascut a principis del segle XX a França. Els Fauvistes ("fauve" vol dir bèstia salvatge en francès) utilitzaven la força del color per donar expressivitat a les seves pintures.
Aquí podeu veure el resultat del treball dels nois i noies de 2n d'ESO. Felicitats per la feina feta!
Després d'unes quantes setmanes practicant el kirigami, construint estructures tridimensionals i elaborant unes precioses cortines de taps de plàstic, ha arribat el moment d'endinsar-nos en els secrets del dibuix artístic.
Una de les activitats més complexes és la representació de la figura humana. Dibuixar el cos humà és difícil i requereix molta pràctica. Però, com en moltes coses d'aquesta vida, podem trobar una sèrie de "trucs" que ens facilitaran l'aprenentatge. Aquests trucs es basen principalment en conèixer les proporcions del cos humà. Tot i que cada persona és diferent, el nostre cos comparteix unes proporcions bastant semblants que cal tenir en compte a l'hora de dibuixar. Oi que, moltes vegades, quan heu intentat dibuixar un cos o una cara us ha sortit desproporcionat? En el cas del rostre, o bé els ulls eren massa grans, o la boca massa petita, o el nas es trobava massa amunt...
Craig Nelson, Academy of Art University, San Francisco
Abans d'introduir-nos de ple en el retrat artístic, us deixo uns enllaços. Es tracta d'aplicacions que trobem a la xarxa i que ens permetran jugar amb el rostre i les seves característiques:
Flash face: hi podem fer retrats, guardar-los i imprimir-los. Fixeu-vos en la importància de mantenir les proporcions!
Portrait Illustration Maker. Fes el teu "avatar" o icona. Selecciona com vols els cabells, els ulls, la boca... Quan hagis acabat, guarda'l utilitzant l'opció "guardar imatge" i envia-me'l per correu electrònic.
Com que començarem pel rostre i el retrat, aquí us deixo un tutorial (en anglès), que ens ensenya com dibuixar una cara.
En aquest vídeo (en castellà) podeu veure pas a pas com es dibuixa un rostre a partir de les proporcions.
You can also find some activities about Complementary Colours in The Artist's Toolkit.
The main activity we've done is painting an artwork as André Derain did. Derain (1880-1954) was a French painter. He was one of the founding fathers of Fauvism, and one of its wildest practitioners. Influenced by Van Gogh in 1904 he felt that the impressionists had disintegrated their work into dots excessively. Instead, he chose to use wide, choppy brush strokes of pure color. In 1905, he worked with Matisse to bring the technique to maturity. He painted "Boats at Collioure's harbour" in 1905.
The students of 6è created a 3D composition. They used paints to colour the drawing: cold colours for the background objects ( wall, the floor and the sofa) and warm colour for the nearby ones ( Marcella and the cat). Then they cut the parts separately and stuck them on a white cardboard using corks of different thickness: thin ones for the background pieces and thick ones for the closest. As a result, we got this fantastic work with volume, 3D. Do you like it?
Els alumnes de 2on de primària han creat uns arbres fantasmagòrics d'allò més originals. Després de pintar una base de color blau amb rodet i incorporar uns núvols usant esponges, els nens i nenes van bufar amb una canya de refresc la pintura aigualida amb què van pintar el tronc. Així, mica en mica, van anar formant les branques dels arbres al seu gust. Us animeu a fer-ne un?
The students of 5è made an original origami dinosaur. They followed these instructions: first of all, they cut all the pieces along the edges and folded them along the broken lines using their nails. Then, they stuck all the parts separately (body, head, legs, etc.) and, finally, they put all the parts together with glue. Do you like our dinosaurs?