Benvinguts! Wellcome!

Ja fa tres anys que a l'Escola Rocaprevera vam iniciar el Projecte Arts. Els alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària reben les classes d'Educació Visual i Plàstica en llengua anglesa. Engrescats pels bons resultats obtinguts, aquest curs l'hem començat a introduir a l'ESO.
Aquest bloc pretén ser un recull dels treballs més significatius realitzats pels alumnes, des de 1r de Primària fins a 4t d'ESO.
El nom del nostre bloc és un petit homenatge al gran pintor Vincent Van Gogh i a la seva extraordinària obra. Com podeu observar, el fons també està inspirat en les creacions de Gustav Klimt.

dimecres, 13 de març del 2013

LINOGRAVAT. 4t ESO

El Linogravat  o gravat sobre linòleum (linocut en anglès) és una tècnica d'impressió que utilitza plaques de linòleum com a suport.

El linòleum és un material que fa uns anys s'utiltizava per aïllar el sòl dels pisos. Es tracta d'una pasta feta de resines, suro i oli de lli que es diposita sobre una tela d'arpillera i es deixa assecar en forma de planxa.
Aquestes planxes es treballen tallant-les i buidant-les mitjançant gúbies, de manera que la imatge que gravarem queda en relleu i el fons queda rebaixat.
Després de tallar s'entinta amb un corró, de manera que la tinta mulla només les parts que no hem rebaixat. En aplicar-ho per estampació sobre un paper, les parts entintades reproduiran el dibuix.



Aquesta no ha estat una tècnica molt emprada pels artistes, però podem destacar algunes obres de Picasso i de Matisse:
Picasso - Natura morta (1962)

Henri Matisse - Primavera

El linogravat és una tècnica de certa complexitat, sobretot per la dificultat de gravar les planxes de linòleum.  Podem escalfar una mica les planxes (per exemple, posant-les sobre un radiador) i no ens costaran tant de tallar.  Cal anar amb compte amb les gúbies, que són bastant esmolades.  Vigileu de no posar mai els dits al seu davant!  
També cal estar alerta a l'hora de fer el dibuix: hem de tenir molt clar que les parts rebaixades i tallades quedaran blanques, i la resta en color.  Per això, abans de començar, és recomanable fer un esbós del que volem que sigui el resultat.

Tot i la dificultat, podem aconseguir resultats excel·lents:

Pat Snyder - The Hub
Chris Pig - Lorenzo
A continuació us deixo un vídeo explicatiu sobre la tècnica del linogravat:



I per acabar, una aplicació d'Artisancam podem practicar el linogravat online, a la vegada que coneixem les obres d'Edward Bawden: Explore lino-printing with Edward Bawden.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada