El Linogravat o gravat sobre linòleum (linocut en anglès) és una tècnica d'impressió que utilitza plaques de linòleum com a suport.
El linòleum és un material que fa uns anys s'utiltizava per aïllar el sòl dels pisos. Es tracta d'una pasta feta de resines, suro i oli de lli que es diposita sobre una tela d'arpillera i es deixa assecar en forma de planxa.
Aquestes planxes es treballen tallant-les i buidant-les mitjançant gúbies, de manera que la imatge que gravarem queda en relleu i el fons queda rebaixat.
Després de tallar s'entinta amb un corró, de manera que la tinta mulla només les parts que no hem rebaixat. En aplicar-ho per estampació sobre un paper, les parts entintades reproduiran el dibuix.
Aquesta no ha estat una tècnica molt emprada pels artistes, però podem destacar algunes obres de Picasso i de Matisse:
Picasso - Natura morta (1962) |
Henri Matisse - Primavera |
El linogravat és una tècnica de certa complexitat, sobretot per la dificultat de gravar les planxes de linòleum. Podem escalfar una mica les planxes (per exemple, posant-les sobre un radiador) i no ens costaran tant de tallar. Cal anar amb compte amb les gúbies, que són bastant esmolades. Vigileu de no posar mai els dits al seu davant!
També cal estar alerta a l'hora de fer el
dibuix: hem de tenir molt clar que les parts rebaixades i tallades
quedaran blanques, i la resta en color. Per això, abans de començar, és
recomanable fer un esbós del que volem que sigui el resultat.
Tot i la dificultat, podem aconseguir resultats excel·lents:
Pat Snyder - The Hub |
Chris Pig - Lorenzo |
I per acabar, una aplicació d'Artisancam podem practicar el linogravat online, a la vegada que coneixem les obres d'Edward Bawden: Explore lino-printing with Edward Bawden.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada